Enligt reklamen har AMF haft högsta avkastningen sen 1994, och dessutom låga avgifter. Igår fick jag mitt Fora-pensionsbesked och eftersom jag aldrig valde hur jag ville investera mina pengar finns de hos AMF i en traditionell försäkring. Avkastningen innan skatt för året 2008 blev 2,76%. Om detta nu är högsta avkastningen kan man ju undra sig. Men det som slog mig var avgiften som drogs. Denna uppgick till hela 9,43%! Jag tvivlar verkligen på att detta är en låg avgift. Hur stor del som gick till Fora och hur mycket till AMF vet jag inte, men hur som helst tycker jag att det är felaktigt att ta ut en högre avgift än avkastningen. Med andra ord tog förvaltningen ju faktiskt hela värdeökningen plus en till avgift… Totalt tappade jag alltså ca 7,4% av min tjänstepension trots att utvecklingen var positiv.