Banker

Det finns i Sverige ett väldigt stort utbud på olika banker som erbjuder bolån. Oavsett om det är ett bolån för villa eller bostadsrätt så finns det banker som gärna lånar ut. Det som skiljer de olika bankerna åt är bland annat att de erbjuder olika höga och låga räntor som primärt beror på hur lång bindningstid (även kallat löptid) som det är på bolånet som banken erbjuder. Det kan för en oerfaren låta konstigt att det skiljer mycket mellan de olika räntor för bolån som olika banker erbjuder men så är faktiskt fallet, i vissa fall kan det faktiskt skilja så mycket som en halv procentenhet vilket innebär mycket pengar i det långa loppet som bolånet är.

Främst tänker de flesta att man ska ta ett lån på den bank som man primärt har för bankkonto, sparande och fonder – detta är något som på lång sikt kan vara väldigt kostsamt. Det som är mest optimalt är i så fall om man förhandlar med sin bank om att få ett extra förmånligt erbjudande på ränta för bolånet som inte kan slås av någon annan bank som erbjuder bolån. Ibland kan det också vara lönsamt att hålla bland mindre banker och se om någon av dessa erbjuder en mer förmånlig ränta är din vanliga bank där du samlat dina andra finansiella konton.

MIAB Bokföring

Med vår hjälp blir allt som har med bokföring, redovisning och bokslut professionellt skött

Parnass Presentreklam

Musmattor med tryck är en perfekt reklamyta som kan delas ut till kunder

Wåhlins advokatbyrå

Vi på Wåhlins advokatbyrå har lång erfarenhet av avtalsrätt

Om man har valt en bank för denne har bra räntor för fast ränta så finns det flera olika löptider på ett bolån att ta hänsyn på och dessa är ett, två, tre, fyra, fem och tio år. Ju längre man väljer att binda räntan, desto högre blir räntan men det som kan vara positivt med att på många år binda räntan är att man långt i framtiden vet hur mycket man kommer betala i räntekostnader – även om Sverige går in i en fas där man har låg inflation och högt ränteläge vilket då alltså skulle resultera i att räntan blir väldigt hög. I historien har vi haft så höga räntor som tjugo procent i Sverige och de som då hade bolån fick väldiga svårigheter att betala dessa.

De olika banker som erbjuder bolån i Sverige är bland annat de största (räknat i omsättning); Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, ICA Banken men det finns även några andra välkända men något mindre som Danske Bank, IKANO Bank, SBAB, Skandiabanken och Länsförsäkringar. Valet av bank för ett bolån bör främst baseras på vad det är för ränta man får då det är den som bestämmer hur många tusenlappar räntebetalning det varje månad kommer bli aktuellt att betala när man tagit ett bolån.

Banker finns det många att välja för ett bolån. Självklart ska man följa sin egen magkänsla om vilken bank man bör välja för ditt bolån men räntan är bra om den är låg då det kan spara en hel del pengar i längden. Har man svårt att få lån så finns det banker som erbjuder bolån för dig som har betalningsanmärkningar alternativt för låg inkomst för att få ett bolån på en vanlig bank.