Bostadslån

Ibland i livet är det dags att ta ett bostadslån, ett lån som väldigt många i Sverige tar någon gång. Det är sällan man har alla de pengar som krävs för att köpa en bostad utan att låna pengar och även om man har det så kan det kännas svårt att betala så pass mycket kontant då man kanske värderar ett lån högre och då får behålla mer av de pengar man har kontant. Ett bostadslån kan göras då det är dags för att låna till en bostad i form av en villa, ett radhus, en bostadsrätt eller ett fritidshus. Man ställs inför många olika val när man ska göra ett bostadslån och det första man tänker på när det är dags är vilken bank man ska vända sig till för att skaffa bostadslånet.

Av de kända och mindre kända banker som finns i Sverige så erbjuder nästan alla någon form av bostadslån. Räntorna för bostadslån hos de olika bankerna är olika och tåls därför att jämföras mellan varandra. Ett bostadslån innebär i det långa loppet ganska stora räntebetalningar till banken varje månad och därför är det viktigt att man tecknar ett bostadslån till en ränta som man klarar av men som också är låg och rimlig. Man kan spara en hel del pengar på att välja rätt bostadslån istället för att ta första bästa som dyker upp.

Det finns många tjänster på nätet som jämför olika bolån och räntor. Eftersom att bankerna kontinuerligt justerar sina listräntor måste jämförelsetjänsterna vara uppdaterade och ha aktuella räntor och villkor för att de ska vara ett hjälpmedel när du letar bolån. Bolånemarknaden har många långivare så det gäller också att jämförelsetjänsterna har gjort ett bra arbete med att samla så många bolån som möjligt. Ofta stöter man på jämförelsesajter som bara har ett axplock av alla bolån, tyvärr. En av de senaste aktörerna på marknaden som jämför bolån och som kan rekommenderas är AllaBolån där alla de största bolånen jämförs på ett väldigt enkelt och bra sätt med filtreringsfunktioner.

Börjar man titta på bolån upptäcker man snabbt att bankerna visar både snitträntor och listräntor. Från den 1 juni 2015 måste banker och långivare enligt lag publicera sina snitträntor för den senaste månaden, men vad är skillnaden på snittränta och listränta? Snitträntan är helt enkelt ett snitt på bolånegivarens kunders räntor som delas upp på rörlig eller bunden ränta. Listränta är den utannonserade räntan som banken erbjuder för rörlig och bundna räntor och som i regel kan förhandlas ner. Snitträntan kan vara intressant att titta på men om man ska ansöka om bolån är listräntan den viktigaste utgångspunkten. Alla låntagare har olika ekonomiska situationer och i grund och botten handlar det om vad du kan förhandla till dig för ränta, snarare än vad bankens snittränta är.

När man ska ta ett bolån så ska man även bestämma sig för om man vill teckna ett bostadslån med fast ränta eller rörlig ränta. För en som inte känner till vad detta är så kan det vara skönt att få detta förklarat för sig. En fast ränta binder du upp i ett visst antal år, så att du vet vad du varje månad kommer få betala i räntekostnader. Om du har en relativt bättre ekonomi och klarar av svängningar i räntan så finns den rörliga räntan som ändras från dag till dag, denna betalar du varje månad som ett snitt på senaste månadens räntor. Man kan binda upp en ränta till allt från 3 månader till hela 10 år. Däremellan kan man välja på bland annat 1 år, 2 år, 3 år, 4 år och 5 år hos de vanligaste bankerna.

Ett bostadslån kan man göra individuellt men det går också att vara fler personer, exempelvis två, som delar på ett bostadslån. Om man är ett par (oavsett om man är gift eller inte) så går det att tillsammans dela på ett bostadslån genom att man lånar hälften var och därmed står man också för ens egen del av lånet, man behöver alltså inte oroa sig för om ens partner inte kan betala då det är han eller hon som står på den delen av lånet och helt ansvarar för det. Det finns också sätt att teckna ett bostadslån tillsammans om man är gifta då man anses ha en mer delad ekonomi, då går det att göra versioner av det istället för att ta två separata bostadslån.