Bottenlån

Många som är nya inom begrepp för lån och liknande känner inte till vad bottenlån och topplån är samt vad det är för skillnad. Ett bottenlån är den del av ett bostadslån där man sätter själva bostaden som säkerhet för lånet, bottenlånet är därför den allra största delen av bostadslånet av en bostad. Mest fördelaktigt är det om man kan få så mycket av bostadslånet som möjligt som ett bottenlån då räntan för bottenlån är lägre än räntan för ett topplån.  Det vanligaste är att ett bottenlån uppgår till drygt åttio procent av vad bostaden har värderats till.

Bindningstiden för ett bottenlån kan man välja själv och det går till och med att välja olika långa bindningstider för samma bottenlån, detta kallas att man bygger sig en lånekorg. Man kan då till exempel dela upp lånet i två olika lån som har två olika bindningstider. De olika bindningstider som finns att välja på är vanligast ett år, två år, tre år, fyra år, fem år eller tio år. Anledningen till att det är bra att för det första binda upp räntan på många är för att man undviker eventuella stora förhöjningar i räntan vilket kan vara obehagligt för den som har kort bindningstid på räntan. I Sveriges historia har vi bland annat mött en ränta på cirka tjugo procent och det gjorde svårigheter för de som hade rörlig ränta alternativt en kort bindningstid på sin ränta. Det är väldigt individuellt vad man känner för att ha för bindningstid på räntan och villkor och detta bör vara ett högst personligt val som inte styrs av vad någon annan tycker.

MIAB Bokföring

Vi hjälper till med allt som behövs i samband med bokföring & bokslut

Amorteringstiden för att bottenlån kan variera mycket och det kan vara allt från trettio till sextio år. Om man är i pensionsåldern och vill teckna ett bottenlån så finns det andra villkor för amortering samt ränta på grund av att man oftast inte har ytterligare sextio år kvar i livet när man ska teckna ett bottenlån vid exempelvis sextio års ålder. Det finns också speciella villkor hos vissa banker för personer som är väldigt unga, kring tjugoårs ålder. Om man är utom ramen för någon av åldrarna så kan det vara bra att kolla runt med de olika bankerna och se vad de har för villkor och räntor för just dig och ditt önskade bostadslån.

Alla banker som erbjuder bostadslån erbjuder också bottenlån då detta är själva bostadslånet. De banker som bland annat erbjuder bottenlån är de större bankerna som SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea. Det finns även många andra banker som erbjuder bottenlån men även topplån för dig som söker detta. Bäst är att jämföra de olika bankerna och se vad de ger för typ av bottenlån för just dig. Det är individuellt mellan alla banker hur mycket av bostadslånet som de gör till bottenlån för just dig och det är även individuellt vad de ger för ränta på just ditt bottenlån, därför är det en bra idé att jämföra mellan de olika bankerna för att komma undan med bäst villkor för ditt kommande bostadslån.