Förhandla ränta

När det är dags att ta ett bolån så finns det några olika sätt att få ner räntan jämfört med att bara ta första bästa bolån man hittar. För det första så bör man jämföra de olika bankerna och vad de erbjuder för olika räntor. När man hittat en bank man tycker har bra villkor men även har bra räntor så kan man förhandla räntan med banken för att få ner den ytterligare.

Om man har en god ekonomi och skulle kunna betala relativt mycket i kontantinsats så kan man med banken sätta sig ner och förhandla räntan. Anledningen till att det går att förhandla ner räntan med en bank när man har en del pengar sparat är för att banken tjänar för varje extra krona du lånat. Om du säger till banken att du har gott om pengar och kan bevisa detta genom värdebevis från den bank du har pengar på så kan du sätta dig med en säljare på banken och förhandla ner räntan.

Exempel: Om du ska köpa en bostad för två miljoner kronor och har en miljon kronor på banken så innebär det att du har 50 % att kunna betala i kontantinsats. Om du då visar upp att du kan betala 50 % direkt istället för 15 % (som är lägsta kravet på kontantinsats) så kan banker erbjuda en lägre ränta för att du ska låna mellanskillnaden å 35 % av lånet istället för att betala det som kontantinsats. Saknar du pengar till en kontantinsats kan du topplåna med ett blancolån. Nackdelen är att du inte kan förhandla dig till en bättre ränta på ett blancolån utan räntan sätts helt och hållet av långivaren. Räntorna för blancolån kan dock skilja sig avsevärt mycket. Hos jämförelsetjänster kan du oftast få en bra överblick över vilken ränta olika kreditgivare erbjuder, exempelvis blancolana.se.

Det finns många personer som ska låna pengar av banken för en bostad som förhandlar räntan, det är egentligen inga konstigheter utan det är bara att man bokar möte med en bank där man önskar söka lånelöfte och sedan sätter sig med ett värdebevis och visar upp att man har pengar att betala bolånet med. Om det mot all förmodan skulle vara så att en bank inte vill förhandla räntan så är det bara att välja en annan bank, detta är dock ganska sällsynt bland de stora bankerna och de brukar gå med på det.

Wåhlins advokatbyrå

Allmänpraktiserande advokatfirma som vänder sig till privatpersoner och företag

Din postbox

Vi tillhandahåller postbox adress till företag, föreningar och privatpersoner

Om man har en hög inkomst så går det också att förhandla ner räntan då det visar på att man faktiskt kan spara ihop till en relativt till stor del av lånebeloppet inom en kort tid och betala av. Det är också en bonus om man inte tidigare har några betalningsanmärkningar. När du sitter och förhandlar om räntan så kan du också uppvisa lånelöften från andra banker där du fått en lägre ränta – detta för att ytterligare förhandla ner räntan så mycket som möjligt.

Det går att visa upp att man har pengar i form av att visa upp pengar på bankkontot men även i form av aktier och fonder som man äger och sälja så att man får likvida medel. Allt tillsammans kan bli relativt mycket om man har en bra bas och därför är det lönsamt att förhandla räntan i de flesta fall då man har en god buffert av kapital i olika former.