Under det första kvartalet 2018 infördes nya amorteringskrav för bolån och från den första september kommer även en ny lag som ger låntagare bättre villkor vid snabblån, eller så kallade smslån.

Låneförmedlaren lån-betalningsanmärkning.se rapporterade nyligen att Sveriges regering röstat igenom en ny lagförändring som innebär att kostnaden för högkostnadskrediter får inte överstiga det ursprungliga kreditbeloppet. Med andra ord får ett lån på 2000 kr inte kosta låntagaren mer än 4000 kr. Dessutom får ränta och dröjsmålsränta max vara 40% mer än Riksbankens referensränta som för närvarande ligger på -0,5.

Om långivaren inte betalar sin faktura i tid får långivaren nu bara ta ut en dröjsmålsränta som inte inkluderar andra avgifter än den lagstadgade påminnelseavgiften och eventuell inkassokostnad.

En annan stor förändring är löptiderna som nu inte får förlängas mer än max en gång. Lån där långivaren, mot en avgift, kan förlänga löptiden kommer med andra ord att försvinna. Vi kommer antagligen få se mer snabblån som utformas som kreditlån utan någon bestämd löptid för att långivarna ska komma runt detta ”problem”.

Den nya lagen inkluderar flera delar som ska förbättra villkoren för långivare och få färre personer att hamna i ekonomiska problem tack vare smslån och snabblån. En annan viktig del i lagförändringen gäller hur långivare får marknadsföra sina lån och att villkor samt priser tydligt måste framgå så att låntagaren förstår vad som gäller.

Om lite drygt tre veckor införs den nya lagen och vi kommer följa utvecklingen vad som händer i branschen efter detta.