Topplån

När man ska låna pengar för en bostad så kommer förr eller senare begreppet ”Topplån” upp. Ett topplån är kortfattat den andra delen av ett bostadslån som inte har någon säkerhet, detta leder till att räntan för topplånet är högre jämfört med ett bottenlån så risken för banken är större i med att ingen säkerhet då alltså existerar. Det mest frekventa scenariot är att topplånet är cirka tio procent av hela bostadslånet, men detta varierar och är individuellt från bank till bank och person och person.

När det kommer till återbetalningen av ett topplån och att betala tillbaka ett topplån så görs amorteringen under cirka femton år, detta kan diffa cirka fem år både upp och ner. I med att ett topplån har en högre ränta så vill man helst amortera topplånet före bottenlånet så fort som möjligt, därför bör man prioritera topplånets tillbakabetalning före bottenlånets. Om man skulle få en större summa pengar av något slag under amorteringsperioden så bör denna användas för att amortera bort topplånet.

Precis som ett vanligt lån så kan man på ett topplån bestämma om man vill ha en rörlig ränta eller en fast ränta på topplånet. De flesta väljer att ha en rörlig ränta då detta rent historiskt och matematiskt i långa loppet ska ge lägst ränta. Det kan dock vara nervöst att ha en rörlig ränta om man har stram ekonomi och då rekommenderas fast ränta så att man inte råkat ut för räntechocker av något slag i framtiden efter det att man tecknat bolånet.

Wåhlins advokatbyrå

Våra experter på sjörätt och erbjuder högkvalitativ rådgivning inom området

Alpnäring hudvårdsprodukter

Hudvårdsprodukter för ekologisk hudvård baserade på naturliga ingredienser

När man då ska köpa en bostad så kan ett bolån se väldigt olika ut men oftast består det av en kontantinsats, ett topplån och ett bottenlån. Ponera att kontantinsatsen för en bostad är tjugo procent, då kan ytterligare tio procent vara topplån och resterande sjuttio procent vara bottenlånet. Topplånet kan också vara ungefär lika stort och kontantinsatsen men själva uppdelningen är högst individuell och beror även på vad banken sätter för villkor på låntagaren.

Alla banker som erbjuder bolån erbjuder även topplån då detta är en del av ett bolån. Dock är det så att det kan vara svårt att på alla banker få topplån på en nybyggd fastighet då vissa banker inte ger ut topplån av denna typ. Bolån med ett topplån är alltså enklast för en bostad som inte handlas för första gången utan som är en bostad som tidigare sålts.

Som tidigare nämnt är räntan på ett topplån högre än på ett bottenlån just på grund av att risken för banken är större på den del som är topplån jämfört med bottenlån. Ju längre man binder räntan på ett topplån, desto högre blir också räntan att betala. Även om man har svårt att få ett bolån så finns det versioner på bolån trots att man har betalningsanmärkningar eller en för låg årlig inkomst att visa upp för banken. Det finns ett antal risktagande banker som till en högre ränta låter dig låna pengar till en ny bostad.